Мехатроника

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мехатронички систем

Мехатроника е мултидисциплинарна област на инженерството која вклучува комбинација на машинско инженерство, роботика, електроника, сметачко инженерство, телекомуникациско инженерство, системско инженерство и контролно инженерство. Како што напредува технологијата, подполите на инженерството се размножуваат и се прилагодуваат.[1][2] Целта на мехатроника е процес на дизајнирање кој ги обединува овие потполи. Првично, мехатрониката само вклучува комбинација од механика и електроника, па затоа зборот е комбинација од механика и електроника; сепак, со оглед на тоа што техничките системи станаа сè покомплексни, дефиницијата е проширена и вклучува повеќе технички области.

Зборот мехатроника потекнува од јапонско-англиски јазик и е создаден од Tetsuro Mori, инженер на Yaskawa Electric Corporation. Зборот мехатроника е регистриран како трговска марка од страна на компанијата во Јапонија со регистарски број на "46-32714" во 1971 година. Сепак, потоа компанијата го ослободи правото да го користи зборот за јавноста, а зборот мехатроника се шири на остатокот од светот. Денес, зборот е преведен на секој јазик и зборот се смета за основен термин за индустријата.

Францускиот стандард NF E 01-010 ја дава следната дефиниција: "пристап кој има за цел синергиска интеграција на механика, електроника, теорија на контрола и компјутерски науки во дизајн и производство на производи, со цел да се подобри и / или да се оптимизира неговата функционалност".

Многу луѓе ја третираат мехатрониката како модерна зум-збор што е синоним за роботика и електромашинско инженерство..[3][4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mechanical and Mechatronics Engineering Department. „What is Mechatronics Engineering?“. Prospective Student Information. University of Waterloo. Архивирано од изворникот на 2011-10-06. Посетено на 30 May 2011.
  2. Faculty of Mechatronics, Informatics and Interdisciplinary Studies TUL. „Mechatronics (Bc., Ing., PhD.)“. Архивирано од изворникот на 2016-08-15. Посетено на 15 April 2011.
  3. "Electromechanical/Mechatronics Technology" Архивирано на 16 мај 2014 г. Грешка во шаблонот „Семарх“: Проверете ја вредноста |url=. Празно. . lcti.org
  4. Lawrence J. Kamm (1996). Understanding Electro-Mechanical Engineering: An Introduction to Mechatronics. John Wiley & Sons. ISBN 978-0-7803-1031-5.