Метиси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шарон Бруно, претставничка на канадски местици.

Местиците се потомци, кои настанале од мешањето на староседелците (Индијанците) и белците. Главно живеат во Латинска Америка и ги има околу 125 милиони. Зборуваат шпански и португалски јазик. По вероисповед, дел од нив се римокатолици, а еден дел се протестанти.