Мелодрама

Од Википедија — слободната енциклопедија
Постер од 1914 година. за филм (мелодрама) Опасност од Полин

Мелодрама — театарска претстава со музичка придружба; рецитирање придружено со оркестар или пијано; во Италија операта одамна се нарекува мелодрама; дело во кое претерува во заплетот и ликовите, и настојува на чувства. Мелодрамата е исто така наивно клише на добро познати особини на ликот: главниот лик (секогаш бестрашен и еден), хероина (љубовта на протагонистот е секогаш загрозена) обично онаа што го спасува протагонистот, негативецот (сака и е насилен кон хероината), и негативецот, помошник на криминалецот.[1][2][3] Во денешна смисла, мелодрамата има и негативно значење. Тоа означува жален поим за вишок емоции и сомнителен квалитет.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Група аутора, Мала енциклопедија Просвета, Просвета, Београд, 1959.
  2. Molinari C, Teatro-Lo spettacolo drammatico nei momenti della sua storia dalle origini ad oggi, Arnoldo Mondadori, Milano, 1972.
  3. Група аутора, Општа енциклопедија Ларус, Вук Караџић, Београд, 1967.