Машлана Гора

Од Википедија — слободната енциклопедија

Машлана Гора (753 м.н.в.) (прон. Mashlaana Goora, што значи на англиски „Путер планина“) - планински врв на северозападните планини Ниско Бескид, сместен во делот наречен Гори Грибовски (инж. Планините Грибовски).

Машлана Гора е највисокиот врв на планинскиот масив, вклучувајќи ја и Зиелона Гора (инж. Зелена планина) и Јеленија Гора (инж. Елен планина). Врвот на планината е прилично рамен, но падините на североисточниот дел се прилично стрмни. Во областа Машлана Гора има природен резервоар, наречен Јеленија Гора (прон. „Yeahlenyah Goora“) и Beskidzkie Morskie Oko (pron. Beskitskyeah Morskye Oko, што значи: Морско око). Тоа е езерце настанато со лизгање на земјиштето. Етимологијата на Машлана Гора е веројатно поврзана со тектонската нестабилност, што резултирала со повеќекратни лизгања на земјиштето во минатото.[1]

Карфатската бука како и Phyllitis scolopendrium се едни од ретките растенија од древните карпатски шуми, кои се заштитени.

Туризам[уреди | уреди извор]

Таму има зелена патека што води од Строже до Шимбарк преку Машлана Гора и акумулацијата Јеленија Гора.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. J. Dorochowicz; Jan R. Olędzki. „An environmental and tourist map of the Szymbark area“ (PDF).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]