Марија Белахова

Од Википедија — слободната енциклопедија

Марија Белахова (руски: Мария Андреевна Белахова 1903–1969) — руска писателка и просветна работничка позната по својата работа во детската литература и образование во Советскиот Сојуз, исто така и за менторство на многу од истакнатите писатели за деца во земјата и нејзини сопствени дела. Била уредник на советскиот магазин Детска литература и шеф на националната комисија за литература за деца.

Биографија[уреди | уреди извор]

Марија Белахова (родена како Марија Богословска) е родена во градот Олд Хопс во близина на Мичуринкс, Русија во 1903 година. Тринаесетто дете во семејството, го оставила семејството за да учи. Неколку години предавала во основно училиште, пред да ги продолжи студиите со магистер по детско образование и литература. Потоа работела во списанието Детска литература и на крајот станала свој уредник. Подоцна, таа била избрана за шеф на комисијата на националниот еснаф на писатели за литература за деца.

Напишала неколку свои книги, авторски, и уредила бројни дела од други писатели, вклучувајќи го и Самуил Маршак и била ментор на многу писатели.

Училиште и улица се именувани по Белахова во нејзиниот роден град и уште улица во градот Мичуринкс.

Белахова била мажена за Леонид Белахов, советски генерал и администратор.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]