Македонска зора (здружение)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Здружението на граѓани Македонска зора е македонска невладина организација, чијашто цел е запознавање и остварување на одредбите за универзалната декларација за правата на човекот, Хелсиншкиот договор и други документи со кои се заштитуваат човековите права и основните слободи. Првобитната цел на постоење на здружението е како здружение на потомците на Македонците од Егејска Македонија. Како организација, постои од 1944 година, а во 2008 година е регистрирано како здружение на граѓани со седиште во Скопје. Свои ограноци, здружението има и во други градови во Македонија.

Активности[уреди | уреди извор]

Здружението има во план да започне со издавање на електронски весник со истоименото име, во кој би биле опфатени вести за сите делови од етничка Македонија.