Липозом

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Шематски приказ на липозом

Липозомите претставуваат фосфолипидни везикули. Фосфолипидите се распоредени во вид на двослој. Липозомите можат да послужат за инкорпорирање на нутриенти и лекови.