Леополдова матрица

Од Википедија — слободната енциклопедија

Леополдовата матрица ― квалитативен метод за проценка на влијанието врз животната средина започнат во 1971 година.[1] Се користи за идентификување на потенцијалното влијание на проектот врз животната средина. Системот се состои од матрица со редови што претставуваат различни активности на проектот и колони кои претставуваат различни фактори на животната средина што треба да се земат предвид. Пресеците се пополнуваат за да се означи големината (од -10 до +10) и важноста (од 1 до 10) на влијанието на секоја активност врз секој фактор на животната средина.

Мерењата на големината и важноста имаат тенденција да бидат поврзани, но не мора директно да корелираат. Големината може да се измери, во смисла на тоа колку област е под влијание на развојот и колку лошо, но важноста е посубјективно мерење. Додека предложениот развој може да има големо влијание во однос на големината, ефектите што ги предизвикува всушност не можат значително да влијаат на животната средина како целина. Примерот даден од авторот Луна Леополд е поток што значително ги менува шемите на ерозијата во одредена област, кој ќе има значителна големина, но може да не е важен, под услов дотичниот поток да се движи брзо и да пренесува големи количини на почва во секој случај. Во овој случај, влијанието од значителна големина можеби всушност не е важно за предметната околина.[1]:5

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Leopold, Luna B.; Clarke, Frank E.; Hanshaw, Bruce B.; Balsley, James R. (1971). A Procedure for Evaluating Environmental Impact. Geological Survey Circular 645. Washington: U.S. Geological Survey.