Прејди на содржината

Левинсоново неравенство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во математиката, левинсоновото неравенство - неравенство кое се должи на Норман Левинсон, вклучува позитивни броеви. Нека и нека да биде дадена функција што има трет дериват на опсегот , и такви што

за сите . Да претпоставиме и за . Потоа

Фановото неравенство е посебниот случај на левинсоновото неравенство, каде

и

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Скот Лоренс и Даниел Сегалман: A generalization of two inequalities involving means, Зборник на трудови на Математичкото друштво на САД. Том 35 број 1, септември 1972 година.
  • Норман Левинсон : Generalization of an inequality of Ky Fan, весник за математичка анализа и апликации. Том 8 (1964), 133–134.