Лебед OB2-12

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лебед OB2 # 12 е екстремно светол син хиперџин со апсолутна болометриска големина (сите електромагнетни зрачења) од -10.9, меѓу најсветлите ѕвезди познати во галаксијата. Ова ја прави ѕвездата скоро два милиони пати повеќе прозрачна од Сонцето, иако помалку од половина од проценките кога ѕвездата била првично откриена. Сега е познато дека е бинарна, со придружник околу десетина пати посветол. Првичнар проценка на орбитата ја дава вкупната маса на системот како 120 M ☉.

Член е на Лебед OB2 асоцијацијата, група на млади масивни ѕвезди оддалечени околу 5000 светлински години во Лебед соѕвездието, и живее во регион на Млечниот Пат, од кој видливата светлина е силно апсорбирана од меѓуѕвездената прашина кога се гледа од Земјата. Прашината предизвикува ѕвездата да биде силно поцрвена и покрај тоа што е вродена жешка и сина ѕвезда, па затоа е интензивно проучувана во инфрацрвената светлина. Ако не е постои прашината, ѕвездата ќе биде светла од околу 1,5, скоро светла како Денеб (Алфа Лебед), но поради прашината, забележаната визуелна големина е 11,4, така што бара двоглед или мал телескоп за да се види.

Постојат неколку послаби ѕвезди околу Лебед OB2 # 12, кои се сметаат за помала група. Две ѕвезди се објаснете со помош на спелеста интерферометрија. Се смета дека е B-ѕвезда главната низа во орбитата од 100-200 години. Тоа е 2.3 по големина послаба од главната ѕвезда и 0,063 "подалеку, а другата е 4.8 величини поблага и околу лаковна-секунда подалеку.

Лебед OB2 # 12 е кандидат за прозрачна сина променливост (ПСП). Нејзината позиција во HR дијаграмот, сјајноста и спектарот го класифицираат како ПСВ. Покажува колебања на сјајноста од неколку десетини секунди од големината, но овие се чини дека не се поврзани со промени во бојата што би се очекувало од ПСВ. Спектралниот тип малку варира по неговото откривање, но до степен кој е нормален за ПСВ.

Лебед ОБ2-12 со планета
Соѕвездие Лебед
Аголна должина 20h 32m 40.9589s
Деклинација 41° 14′ 29.286″
Одлики
Спектрален тип B5 Ia-0
Величина(B) 14.41
Величина(V) 11.40
Величина(Ј) 4.667±0.324
Величина(H) 3.512±0.260
Величина(К) 2.704±0.364
U-B индекс на боја 1.69
B-V индекс на боја 3.01
Тип на променливост cLBV
Астрометрија
Радијална должина(Rv) -11 км/s
Движење (μ) RA: 2.62mas/yr
Паралакс(π) 0.40 ± 2.30mas
Оддалеченост 1600pc
Аполустна величина -9,5
Детали
Маса 110 M
Полупречник 246 R
Светлост 1,900,000 L
Температура 13700 K
Години 3x106 years