Лажна дилема

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лажна дилема (позната и како лажна дихотомија; црно-бело размислување) е вид на неформална грешка, каде имаме ситуација во која се разгледуваат само две алтернативи, но всушност постои барем една дополнителна опција. Овие дополнителни опции може да бидат позиција која се наоѓа меѓу два екстреми, или целосно различна алтернатива. Спротивна на оваа грешка е аргумент на ублажување.

Лажната дилема може намерно да се употреби кога се сака да се присили одреден избор (на пример, во одредени контексти, ставот дека „ако не си со нас, тогаш си против нас“). Меѓутоа, оваа грешка може исто така да се појави со случајно превидување на дополнителните опции.

Поврзано[уреди | уреди извор]