Кјоику канџи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Список на џојо канџи, каде црвените се канџите кјоику.

Канџите кјоику (јапонски: 教育漢字, kyōiku kanji), во превод образовни канџи, или познати како гакуненбетсу канџи хаитохјо (学年別漢字配当表, gakunenbetsu kanji haitōhyō), што во превод значи список на канџи по школска година, е список од 1.006 канџи која е развиена и одржувана од Министерството за образование, култура, спорт, наука и технологија на Јапонија. Списокот е дизајниран за да се назначи кои канџи и кои значења на канџите учениците ќе ги учат во текот на образованието. Овој список, иако е наменет за јапонските ученици, истиот може да се користи и од странските лица кои учат јапонски. Канџите кјоику се дел од канџите џојо.

Верзии на списокот[уреди | уреди извор]

Низ историјата се донеле три различни списоци, и тоа:

  • список од 1946 со 881 канџа
  • список од 1977 со 996 канџи
  • список од 1982 со 1.006 канџи

Список на канџи по одделенија[уреди | уреди извор]

Белешки: Поголем број од значењата на канците може да немаат соодветно значење на македонски, па во такви случаево се предава приближно знаење на соодветниот јапонски збор. Кратенката „Он“ се однесува на кинеското читање и значење на канџата, додека кратенката „Кун“ се однесува на јапонското читање и значење на канџата. Зборовите по цртата во јапонската секција се окуригана (т.е. наставки).

I одд.[уреди | уреди извор]

За прво одделение се назначени 80 канџи.

канџа значење Он Кун
еден ichi, itsu hito-tsu
два ni, ji futa-tsu
три san  mit-tsu
четири shi yot-tsu или yon
пет go itsu-tsu
шест roku mut-tsu
седум shichi nana-tsu
осум hachi yat-tsu
девет ku или kyū kokono-tsu
десет
сто hyaku momo
илјада sen chi
над, горе ue
под, долу ka или ge shita
лево sa hidari
десно u или yū migi
внатре, среде chū naka
големо dai ō-kii
мало shō chii-sai
уста, месечина gatsu или getsu tsuki
ден, сонце nichi hi
година nen toshi
рано haya-i
дрво moku; boku ki
дрва, шума rin hayashi
планина san yama
река sen kawa
почва do tsuchi
небо sora
оризово поле den ta
небо; рај ten ama
живот sei или shō i-kiru или u-mu или nama
цвеќе ka hana
трева kusa
инсект chū mushi
куче ken inu
личност jin или nin hito
име mei или myō na
женско jo или nyo on'na
машко dan или nan otoko
дете shi или su ko
око moku me
уво ji или ni mimi
уста kuchi
рака shu te
стапало или нога soku ashi
гледа ken mi-ru
звук on ne или oto
сила riki или ryoku chikara
дух, душа ki или ke
круг, јен en maru
влез nyū hai-ru или i-ru
излез shutsu de-ru
стани ritsu ta-tsu
одмори kyū yasu-mu
претходно sen saki
приквечерие seki
книга hon moto
пишување bun или mon fumi
карактер ji azana
учи gaku mana-bu
училиште
село son mura
град chō machi
шума shin mori
точно sei tada-shii
вода sui mizu
оган ka hi
скапоцен камен gyoku tama
крал ō
камен seki ishi
бамбус chiku take
конец shi ito
школка kai
возило на тркала sha kuruma
злато kin kane
дожд u ame
црвено seki aka
сино sei ao
бело haku shiro

II одд.[уреди | уреди извор]

За второ одделение се назначени 160 канџи.

канџа значење Он Кун
број kazu
многу ta ō-i
малку shō suku-nai,suko-shi
десет илјади man yorozu
половина han naka-ba
облик kei или gyō katachi
голем ta futo-i
слаб sai hoso-i
широк hiro-i
долг chō naga-i
точка ten bochi
круг gan maru
мешавина maji-waru
светло hikari
агол, ќош kaku kado,tsuno,sumi
мери kei haka-ru
право, точно choku,jiki tada-chi,nao-su
линија sen
стрела shi ya
слаб jaku yowa-i
силен kyō tsuyo-i
висок taka-i
исто ona-ji
родител shin oya
мајка bo haha,kaa
татко fu chichi,tou
постара сестра shi ane
постар брат kei ani
помлад брат tei или dai otouto
помлада сестра mai imōto
сам (себеси) ji или shi mizuka-ra
пријател tomo
тело tai karada
коса ke
глава atama
лице gan kao
врат shu kubi
срце shin kokoro
време ji toki
ден од седмица
утро chō asa
ден, дење chū hiru
ноќ ya yoru
минута, разбира fun,bun wa-karu
седмица shū
пролет shun haru
лето ka natsu
есен shū aki
зима fuyu
сега kon ima
нов shin atara-shii
стар ko furu-i
интервал kan,ken ma,aida
насока kata
север hoku kita
југ nan minami
исток higashi,azuma
西 запад sei или sai nishi
далеку en tō-i
блиску kin chika-i
пред zen mae
позади go,kou nochi,ushi-ro,ato
внатре nai uchi
надвор gai илиge soto,hoka,hazu-su
место ba
тло chi илиji
држава koku kuni
градина en sono
долина koku tani
поле ya no
поле, потекло gen hara
село ri sato
град shi ichi
главен град kyō или kei miyako
ветер kaze
снег setsu yuki
облак un kumo
езерце chi ike
море kai umi
карпа gan iwa
ѕвезда sei hoshi
соба shitsu muro
врата ko to или be
куќа ka или ke ie
будистички храм ji tera
помини низ tsū tō-ru
порти mon kado
пат michi
зборува wa hanashi
кажува gen,gon i-u,koto
одговара kota-eru
глас sei koe
слуша bun или mon ki-ku
јазик go kata-ru
чита doku yo-mu
пишува sho ka-ku
запишува ki shiru-su
хартија shi kami
слика ga или kaku
слика kai e
цртеж zu haka-ru
вештина kō или ku
учи kyō oshi-eru
фин sei hare
мисли shi omo-u
мисли за kanga-eru
знае chi shi-ru
вештина sai,zai wazukani,zae
причина ri kotowari
пресметува san
прави saku tsuku-ru
потекло gen или gan moto
јаде, јадење shoku ta-beru,ku-u
месо niku
коњ ba uma или ma
крава gyū ushi
риба gyo uo или sakana
птица chō tori
пердув u ha или hane
цвркот mei na-ku
пченица, жито baku mugi
ориз bei или mai kome
чај cha или sa
боја shoku iro
жолто ō ki
црно koku kuro
доаѓа rai ku-ru
оди kō или gyō i-ku,yu-ku,okonau
се враќа дома ki kae-ru
чекори, оди ho aru-ku,ayu-mu
трча hashi-ru
допира shi to-maru
активен katsu i-kiru
продавница ten mise
купува bai ka-u
продава bai u-ru
пладне go uma
пареа ki
лак kyū yumi
време, врти kai
здружение kai или e a-u
здружение, тим so kumi
брод sen fune
светло mei aka-rui
компанија sha yashiro
сече setsu ki-ru
електрична енергија den
секој mai
здружи a-u
удри a-taru
основа dai или tai
задоволство raku tano-shii
јавно kou ōyake
влече in hi-ku
секција ka
песна ka uta
меч katana
број ban
употреба mochi-iru
што ka nani или nan

III одд.[уреди | уреди извор]

Во трето одделение се назначени 200 канџи.

канџа значење Он Кун
пар chō
свет sei или se yo
двете ryō
господар shu nushi или omo
јава no-ru
во напредие yo
апстрактно нешто ji koto
служи shi tsuka-eru
друго ta hoka
замена dai или tai ka-waru или yo
живее su-mu
使 употреба shi tsuka-u
задолжено лице kei kakari или kaka-ru
двојно bai
цело zen matta-ku
алатка gu
копира sha utsu-su
ред retsu
помош jo tasu-keru
трудољубивост ben tsuto-meru
движи ugo-ku
победи shō ka-tsu
пресоблекување, престорува ka ba-keru
квартел ku
доктор i
напушта kyo или ko sa-ru
анти- han so-ru
зема shu to-ru
прима ju u-keru
број
соочува mu-kau
ти kun kimi
вкус mi aji или aji-wau
живот mei inochi
мир, сума wa
производ hin shina
член in
трговија shō
прашање mon to-u или ton
падина saka
центар ō
започнува shi haji-meru
комитет i yuda-neru
заштити shu mamo-ru
евтин an yasu-i
поправи tei или jō sada-meru
овошје или содржина jitsu mi или mino-ru
гостин kyaku
шинто или принц/ принцеза kyū miya
宿 ан shuku yado или yado-ru
ладно kan samu-i
спротивно tai
канцеларија kyoku
просторија oku ya
брег gan kishi
остров shima
држава shū
книга за сметководство chō
спрат hei или byō tai-ra или hira
среќа saiwa-i или shiawa-se
степен, околност do
складиште ko
градина tei niwa
стил shiki
ролја yaku
чека tai ma-tsu
брза kyū iso-gu
дише soku iki
лош aku waru-i
тажен hi kana-shii
мисла
идеја i
чувствува kan
место sho tokoro
удира da u-tsu
фрла na-geru
одбере hiro-u
држи ji mo-tsu
прст shi yubi или sa-su
пушта hana-su
подреди sei totono-eru
патување ryo tabi
племе zoku
одамна mukashi
чисто shō
топло sho atsu-i
темно an kura-i
партитура/ искривено kyoku ma-garu
опстојува, поседува a-ru
облека fuku
временски период ki
табла han или ban ita
столб chū hashira
корен kon ne
растение shoku u-eru
бизнис gyō
изглед или Г-дин, Г-ца, Г-ѓа sama
страна ō yoko
мост kyō hashi
следно ji tsugi или tsu-gu
заб shi ha
смрт shi shi-nu
мраз hyō kōri
одлучува ketsu ki-meru
масло yu abura
бран ha nami
налива chū soso-gu
плива ei oyo-gu
океан, западно
водена струја, тек ryū naga-reru
гасне shō ki-eru или ke-su
длабоко shin fuka-i
топло on atata-kai
пристаниште minato
езеро ko mizūmi
топла вода yu
Кина kan
ќумур tan sumi
нешто butsu или motsu mono
топка kyū tama
причина yū или yu  yoshi
кажува mō-su
свет kai
обработливо земјиште hata или hatake
болен byō yamai
заминува hatsu
качува tō или to nobo-ru
кожа hi kawa
чинија sara
заеднично ai
префектура ken
вистина shin ma
носи или пристигнува chaku ki-ru или tsu-ku
краток tan mijika-i
остар ken to-gu
благодарам rei
Бог shin или jin kami
фестивал sai matsu-ri
среќа fuku
втор byō
истражи kyū
поглавје shō
младинец
свири teki fue
претставка за реден број dai
четка за пишување hitsu fude
клас hito-shii
кутија hako
ранг kyū
крај shū o-waru
зелено ryoku midori
практикува ren ne-ru
овца hitsuji
убавина bi utsuku-shii
научи shū nara-u
некој sha mono
одгледува iku soda-tsu
страда ku kuru-shii или niga-i
багаж ka ni
паѓа raku o-chiru
лист ha
медицина yaku kusuri
крв ketsu chi
список или површина hyō omote или arawa-su
поема shi
調 истражува chō shira-beru
разговара dan
грав tō или zu mame
губи fu ma-keru или o-u
разбудува ki o-kiru
пат ro ji
тело shin mi
се врти ten koro-bu
свети kei karu-i
работи на фарма
враќа hen kae-su
следи tsui o-u
праќа oku-ru
брз soku haya-i
напредува shin susu-mu
игра aso-bu
носи un hako-bu
дел bu
метропола to или tsu miyako
разнесува hai kuba-ru
вино од ориз shu sake или saka
тешко jū или chō omo-i или kasa-neru
железо tetsu
сребро gin
отвори kai hira-ku или a-ku
институција in
сончева светлина
спрат kai
собира shū atsu-maru
лице men  omo-te или tsura
наслов, тема dai
пие in no-mu
јавна зграда kan
станица eki
нос bi hana

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]