Прејди на содржината

Културно единство

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Културно единство“
'
УредникАнтон Страшимиров, Ѓорче Петров
Тираж5.000
Прв број1 октомври 1908; пред 115 години (1908-10-01)
Последен број1 март 1909 (1909-03-01)
Јазикмакедонски

„Културно единство“ со поднаслов „Двонеделно јавно книжевно списание“ било книжевно списание објавувано во Солун помеѓу 1 октомври 1908 година и 1 март 1909 година.[1]

По Младотурската револуција од јули 1908 година, некои од учесниците во периодичното издание „Книги за читање“ го создале списанието „Културно единство“. Првиот број бил објавен на 1 октомври 1908 година под редакција на Антон Страшимиров и Ѓорче Петров, а покрај нив биле напишани материјали и од Димитар Страшимиров, Илија Гологанов, Стефан Руневски, Стефан Петков, Страшимир Дочков, Стефан Балгаров, Иван Плачков и Димитар Нашев. Се печатело во солунската печатница на Коне Самарџиев-Карабелев.

Списанието се занимавало со историски и политички теми, објавувало образовни и културни написи, објавувало комедии и драмски приказни и многу повеќе. Се заложувало за културниот развој на Македонија под мотото „Македонија на Македонците“.

Списанието се бори против денационализацијата на Македонците.

Ѓорче Петров објавил статија за развојот на србизмот во Поречието и дал идеи за нејзино искоренување. Групата околу списанието била иницијатор за создавање на социо-културната организација „Матица“.

Секое издание содржело и уметнички материјали - претстави на Страшимиров, песни во проза на Римушка, песни на Христо Дерижан. Исто така, содржело библиографија на објавени книги за историја, финансии, политика, медицина.

  1. Речник на българската литература, том 2 Е-О. София: Издателство на Българската академия на науките. 1977. стр. 268.