Кринка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Модерна кринка
Кринка Сицкари етничка група
Кринка на плот

Кринка[1] е издолжена глинен сад (има и стаклени) за млеко[2]. Кринка изгледа како широк глинен бокал без рачка или капак. Кринката, по правило, има сферична форма на дното и изострена, најчесто, поисправена на врвот [3].

Кринка е симбол на селскиот живот и природната храна. Во него се чувале млекото и изматеното млеко, а млекото се загревало во рерната. Кринките кои висат да се исушат на колците од оградата се типичен детал од украинскиот рурален пејзаж од 19 и 20 век.

Дизајн Кринка[уреди | уреди извор]

Кринка, провинција Рјазан, 19 век.

Кринката имала волумен од 1-2 литри. Се изработувале без шара, со дебели ѕидови, задебелен горен раб, а понекогаш биле застаклени во потесниот горен дел. Висината била генерално 18-20 см, дијаметарот бил 12-13 см. Обликот на грлото, неговиот дијаметар и висина се дизајнирани да се фатат со рака и во исто време раката може да помине за да се измие внатрешноста на садот [4].

Употреба[уреди | уреди извор]

Кринка служела како добро место за складирање млеко, свежо и ладно. Поради тоа што овој сад бил направен од порозен материјал (глина), млечната течност продирала низ ѕидовите и испарувала однадвор, намалувајќи ја температурата на теглата: затоа млекото се чувало подобро.

Кринка се ставала на масата, млекото се чувало во кринка, а млекото се ставало и во рерна во кринка. Во ова јадење млекото можело да се загрее без да изгори во вистински руски шпорет. Млекото добивало беж или малку кафена нијанса, а одозгора се формирала темно кафеава, многу вкусна пена, ароматизирана и омекната од долниот слој крем.

Кршките не биле покривани со капаци, туку покриени со газа или лесна крпа за да може млекото да „дише“.

Кринка е предмет за почетници за стекнување на цртачки вештини [5] . Бидејќи обликот на кринка честопати наликува на две едноставни фигури поврзани едни со други - топка и цилиндар.

Во фолклорот[уреди | уреди извор]

Детски фолклор (басна)[уреди | уреди извор]

Руски поговорки и изреки[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Печено млеко
  • Ново млеко
  • Бокал
  • Ѓум
  • Тенџере
  • Грнчарска уметност

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]