Космос (ракета)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Космос (руски: Космос) ракетите биле серија на советски, а потоа и руски ракети, развиени од проектилите Р-12 и Р-14, од кои најпознат е Космос-3М, кој направил над 440 лансирања. Семејството Космос содржело голем број на ракети, како ракетни носачи така и звучни ракети, за орбитални и суб-орбитални космички летови, соодветно. Првата варијанта, Космос-2I, за првпат полетала на 27 октомври 1961 година. Воопшто биле пуштени над 700 ракети Космос.

Варијанти[уреди | уреди извор]

Ознака GRAU индекс Цел Изведени од Прв лет Последен лет Забелешки
Космос-2I 63S1 Ракетен носач R-12 27 октомври 1961 19 декември 1967
Космос-1 65S3 Ракетен носач R-14 18 август 1964 28 декември 1965
Космос-2M 63S1M Двете R-12
Космос-2I 11K63 Ракетен носач R-12 24 мај 1966 18 јуни 1977
Космос-3 11K65 Ракетен носач R-14 16 ноември 1966 27 август 1968
Космос-3M 11K65M Ракетен носач R-14 15 мај 1967 27 април 2010
Космос-3MR 65MR Звучна ракета R-14 1 јануари 1973 Активен
Космос-3MP 65MP Звучна ракета R-14
Космос-3MRB 65MRB Звучна ракета R-14 5 декември 1980 21 јуни 1988