Корпоративна комункација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Корпоративната комуникација е збир на активности кои се вклучени во управувањето и организирањето на сите внатрешни и надворешни комуникации со цел да се создаде поволна гледна точка меѓу засегнатите страни на кои зависи компанијата. [1] Тоа се пораките издадени од корпоративна организација, тело или институт до нејзината публика, како што се вработените, медиумите, партнерите и општата јавност. Организациите имаат за цел да ја пренесат истата порака до сите нејзини засегнати страни, да пренесат кохерентност, кредибилитет и етика .

Корпоративната комуникација им помага на организациите да ја објаснат својата мисија, да ги комбинираат своите многу визии и вредности со кохезивна порака до засегнатите страни. Концептот на корпоративна комуникација може да се гледа како интегративна комуникациска структура која ги поврзува засегнатите страни со организацијата.

Методи и тактики[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Riel, Cees B.M. van; Fombrun, Charles J. (2007). Essentials Of Corporate Communication: Abingdon & New York: Routledge.