Королар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Королар (од лат. corollarium) е исказ кој непосредно следи од претходно докажан исказ. Во математиката короларот обично ѝ следи на една теорема. Употребата на поимот королар, наместо исказ или теорема е субјективна сама по себе. Исказот Б е королар на исказот А ако Б може непосредно да се изведе од А, но значењето на зборот непосредно зависи од авторот и контекстот. Честопати се смета дека короларот е од второстепено знаечење во споредба со првичната теорема, која се смета за најважна; Б најверојатно не би се нарекло королар ако неговите математички последици се еднакво значајни како последиците на А. Понекогаш короларот има доказ кој го објаснува изведувањето; понекогаш изводот се смета за очигледен сам по себе.

Поврзано[уреди | уреди извор]