Корисник:Охрид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Coat of arms of Bulgaria.svg
Македонија, чудна страна,
нема да бидит гр'чка она!
Шума и гора, и планина,
самиј камен на таја страна,
птица и риба во Вардар река,
живо и м'ртво на свои крака
ке станат и ке дадат ответ
на цела Европа, на цел свет:
Ја Б'лгарка сум, Б'лгарин сум ја,
Б'лгари живејат во таја страна!
Рајко Жинзифов, "Гуслјар во собор", 1862
Кога ќе стигнеш во моја земја
во Бугарска Македонија
ќе видиш Бугари јунаци
нестрашливи македонци...
Речи речи: „Македонци вие Бугари јунаци
докога вие во темница ќе седите црни лица?
Сите согласни станете,
Бугарски школи отворете
во цркви Бугарски читајте,
од никого не се плашите!
Рајко Жинзифов (1860 год. „Гулаб")