Компјутерска политика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Компјутерска политика е пресек помеѓу компјутерски науки и политички науки . Областа вклучува употреба на пресметковен метод како што се алатки за анализа, методи за предвидување за презентирање на решенија на прашања од политички науки. Истражувачите од оваа област користат големи групи податоци за да го проучат однесувањето на корисникот. [1] Вообичаени примери на такви дела се градење класификатор за предвидување на политичката пристрасност на корисниците во социјалните медиуми или наоѓање политичка пристрасност во вестите. Оваа дисциплина е тесно поврзана со дигитална социологија . Сепак, главниот фокус е на политички проблеми поврзани и анализа.

Компјутерската политика честопати се дискутира заедно со инженерство за политика и јавно мислење . Ашу МГ Соло ја истакнува потребата од технократија во демократски процес каде носителите на одлуки можат да донесуваат одлука, на пр. Каде и како да ги потрошат парите од кампањата [2] Иако политичкото платно е широко, Хак и сор. категоризирај ја работата во пет главни категории [3]

  1. Моделирање на заедницата и корисникот
  2. Проток на информации
  3. Политички дискурс
  4. Изборни кампањи
  5. Дизајн на системот.

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Winston, Patrick H.; Finlayson, Mark A. „Computational Politics“. Наводот journal бара |journal= (help)
  2. Solo, Ashu MG. "The new fields of public policy engineering, political engineering, computational public policy, and computational politics." Proceedings of the International Conference on e-Learning, e-Business, Enterprise Information Systems, and e-Government (EEE). The Steering Committee of The World Congress in Computer Science, Computer Engineering and Applied Computing (WorldComp), 2011.
  3. Haq, Ehsan U.; Braud, Tristan. "A Survey On Computational Politics". MISSING LINK..