Коловрт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Коловртот како симбол во родноверието

Коловрт или коловрат го претставува Сонцето и е симбол на словенскиот бог Сварог. Тоа претставува сила, достоинство, сонце и оган. Тоа е симбол на секуларната како и на духовна сила. „Коло“ значи тркало, а „вр(а)т“ го означува вртењето на краците. Коловртот претставува бесконечен циклус на раѓање и смрт. Секоја страна на тркалото поединечно е циклус на животот во нашиот свет. Коловртот и свастиката (кукестиот крст) се исто, само разликата е што коловратот е симбол за словенската вера (родноверие), а свастика е за Сонцето (Дажбог или Сварог).

Поврзано[уреди | уреди извор]