Прејди на содржината

Кваква

Од Википедија — слободната енциклопедија
КваКва
Знаме Грб
Местоположба на КваКва
Главен градВитсиесхоек
Валута Јужноафрикански ранд

Кваква беше бантустан („татковина“) во централниот источен дел на Јужна Африка. Опфаќа многу мал регион од convert|655|km² на исток од поранешната јужноафриканска провинција Orange Free State, граничи со Лесото. Нејзиниот главен град бил Witsieshoek. Тоа беше одредена татковина на повеќе од 180.000 сесото луѓе што зборуваат басото.[1].

Честиот снег на планинските врвови Дракенсберг го натера Сан да го нарече регионот „Qwa-Qwa“ (побел од бело). Во Африканците бил познат како „Witsieshoek“, по Oetse (исто така Witsie и Wetsi), поглавар Махолокое кој живеел таму од 1839 до 1856 година.

Во регионот живееле три племиња, Махолокое, Бакоена и Батлокоа. Во 1969 годинаЗнамиња на светот Дискусија за името и историјата. Преземено на 10 април 2006 година областа беше наречена „КваКва“. Истата година, името беше сменето во „QwaQwa“ за да се избегне етничка идентификација.[2].

Историја[уреди | уреди извор]

На 1 ноември 1974 година на QwaQwa му беше доделена самоуправа, со Tsiame Kenneth Mopeli како главен министер. Мопели ќе биде главен министер за време на постоењето на QwaQwa.

По 27 април 1994 година, QwaQwa беше распуштен, по првите јужноафрикански демократски избори и повторно се обедини со Orange Free State. Сега е дел од провинцијата Слободна држава, со Witsieshoek што служи како седиште на Малути а Фофунг локална општина.

Општината ги опфаќа и градовите Харисмит и Кестел. Заедно тие имаат комбинирано население од 385.413, од кои околу 80% живеат во поранешна QwaQwa. Населението е поделено на следниов начин: 98,09% Црнци; Бела 1,68%; Обоени 0,09% и азиски и/или индиски 0,13%.

Местото исто така беше главен образовен центар во старите денови на апартхејдот, при што најмалку 80% од училиштата во сегашната провинција Слободна Стејт имаа наставници кои се школуваа во поранешната татковина. Има целосно функционален универзитет, но неговите учителски колеџи се претворени во колеџи FET (понатамошно образование и обука). Универзитетот беше наречен „Uniqwa“ под Универзитетот на Северот пред 1994 година, но потоа беше инкорпориран во Универзитетот на слободна држава (UFS) и преименуван во „UFS QwaQwa Campus“.[3].

Бантустанот на QwaQwa имаше само една област во 1991 година, Witsieshoek, со население од 342.886.

Наводи[уреди | уреди извор]