Касиопеја (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Касиопеја (грчки:Κασσιόπη)била царица на Аргос.Таа била жена на Аргон.Таа тврдела дека дека нејзината ќерка е поубава од сите божици и дека е поубава и од морските нимфи.Поради тоа нејзината ќерка требала да се жртвува пред морското чудовиште Кракен,но ја спасил Персеј со тоа што го скаменил морското чудовиште од погледот на главата на Медузата.Морското чудовиште е испратено или од Посејдон или од Хад.