Кампели (езеро)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Горно Езеро Кампели

Езерото Кампели е езеро во провинцијата Бергамо, Ломбардија, Италија. Езерото Кампели е вештачко езеро кое се наоѓа во Оробие Алпите во горната долина Сериана, (провинција Бергамо), затворено во долина која ги содржи следните вештачки басени:

Црното Езеро

езерото Авијаско

езерото Сукото

езерото Цернело

Езеро Кампели

До езерото може да се стигне по најкратката рута почнувајќи од Валгољо, во горната долина Сериана. Патеката започнува од североисточниот дел на градот и е добро обележана. Се качувате првично следејќи ги водоводните цевки додека не дојдете до браната на езерото Сукото, потоа продолжувате лево, тоа е кон запад, нагоре по падината што, малку повисоко, води до браната на Лаго Нерон. продолжи лево, или кон североисток, заобиколувајќи го црното езеро на југ. По околу 800 метри ќе дојдете на повидок на езерото Авијаско, препознатливо по камената облога на браната што го содржи.