Прејди на содржината

Кавкиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кавкиски јазикајмарански јазик кој се зборува во Јужна Америка, поточно во департнамот Лина во Перу. Поточно, овој јазик се зборува во заедниците Какчуј, Канчан, Кајпан и Чавин. Овој јазик го зборува многу мала група на луѓе, некаде околу 9 жители и поради тоа јазикот се смета за скоро изумрен јазик.

Овој јазик често се сметал како еден ист со хакаруски јазик, но скорешни истражувања докажале дека се работи за два различни јазика.