Ифигенија во Таврида (Гете)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Ифигенија во Таврида“ (германски: Iphigenie auf Tauris) — драма на германскиот писател Јохан Волфганг Гете.

Содржина[уреди | уреди извор]

За делото[уреди | уреди извор]

Според признанието на Гете, делото се одликува со одредени тешкотии, зашто е богато со душевен, но сиромашно со надворешен живот. Делото е полно со најефикасни средства со кои намерно се создаваат различни грозни работи врз кои се заснова тоа. Притоа, напишаното во драмата е само блед отсјај на животот што вриел во него при нејзиното создавање. Според него, никогаш во животот не доживеал совршена претстава на ова дело.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 78-79.