Интерференција (електроника)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Интерференција на бранови од два точекести извори

Два сигнали со иста фреквенција во исто место на покривање предизвикуваат „мешање“ интерференција. Во физиката ова е појава на взаемно влијание на брановите, чиишто резултат може да биде нивно слабеење, зголемување или поништување. Интерференцијата е сложен физички процес. Интерференцијата обично се случува при интеракција на брановите кои се во корелација или се кохерентни, или затоа што доаѓаат од изворот, или затоа што имаат иста или скоро иста фрекфенција. Ефектите на интерференција се јавува кај сите врсти на бранови, на пример светлосни, радио, акустични и бранови на водената површина. Во комуникацијата поимот означува измени и пречки во пораката која што патува помеѓу испраќачот и примачот на истата.