Имандра

Од Википедија — слободната енциклопедија
Езерото Имандра од вселената

Имандра (руски: Имандра, фински: Imantero) е езеро во југозападниот дел на полуостровот Кола во областа Мурманск, Русија, малку подалеку од Северниот Поларник. Се наоѓа на 127 метри надморска височина; неговата површина е околу 876 км², максималната длабочина е 67 м. Обликот на крајбрежната линија е комплициран. Постојат голем број острови и најголемиот, островот Ерм се протега на 26 км². Постојат три главни делови на езерото поврзани со мали теснеци: Голема Имандра (Большая Имандра) или Кибинскаја Имандра на север (област 328 км², должина околу 55 км, ширина 3-5 км), Екостровскајамандара во центарот (област 351 км²), и Бабинскаја Имандра на запад (област 133 км²). Езерото се испушта во Заливот Кандалакса на Белото Море покрај реката Нива. Езерото е познато по чистотата на водата и изобилството на голем број на риби. Градови на езерото или во близина на него се: градот Мончегорск, сместен на влезот Монче-Губа покрај северозападниот дел на езерото, е познат како центар на зимските спортови. Во текот на летото, многу луѓе уживаат да пловат со брод по езерото, додека во зима замрзнатото езеро е популарно кај скијачите и љубителите на зимските авантури.