Ивејн

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фреска од циклусот Ивејн во замокот Родег: Ивејн се бори со Ашелон (Аскалон).

Ивејн е средно горногерманска романса на Артур во стихови на Хартман фон Ауе околу 1200-тата година. Хартман го префрлил Иван или витезот со лавот на Кретјен де Троа ослободен од стариот француски. Ивејн, херој на романот, е еден од витезите на тркалезната маса на дворот на кралот Артур .