Замок Акешов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Замокот Акешов

Замокот Акешов се наоѓа во Брома, околија во Стокхолм, Шведска. Историски гледано, Акешов се наоѓал во Брома сокен, кој бил инкорпориран со градот Стокхолм во 1916 година. Откако бил подложен на внимателна реконструкција, замокот денес се користи како хотел и конференциски објект.

Историја[уреди | уреди извор]

Замокот Акешов, Брома (1881)
Фредрик Вилхелм Александар Неј (1822-1883)

Имотот на Акешов првично бил именуван Нокеби. Во 1400-тите, судијата на окружниот суд во Стокхолм, Петер Аланинг, го поседувал имотот. Аленинг бил еден од најбогатите луѓе во Стокхолм во негово време и понекогаш работел како банкар за, меѓу другите, шведскиот крал Алберт и Бо Јонсон (Грип). Во 1635 година, баронот Аке Акселсон (1594–1655) го купил имотот и во раните 1640-ти, почнал да ја гради куќата на замокот која сè уште не била завршена кога починал. Неговата ќерка Барбро Акесдотер (1620-1680), сопруга на баронот Клес Хансон Биелкенстиерна (1615-1662), ја завршил изградбата. Нивната ќерка Кристина Клесдотер Биелкенстиерна (1645–1716) го наследила имотот во 1662 година, но го изгубила имотот за време на шведското намалување во 1680 година.[1]

Во годините 1690–1720, Акешов бил во сопственост на членовите на семејството Стенбок, прво на грофот Јохан Габриел Стенбок (1640–1705) во периодот 1690–1705 година, а потоа на неговиот братучед, грофот Ерик Густаф Стенбок (1662–1722) во текот на 1705–1720 година. Замокот бил обновен во неколку фази, вклучувајќи ги годините 1723 и 1740 година под раководство на архитектот Карл Харлеман (1700–1753). Две крилни згради биле додадени во текот на 1740-тите.[2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Åke Axelsson, Natt och Dag“. Svenskt biografiskt handlexikon. Посетено на August 1, 2020.
  2. „Johan Gabriel Stenbock“. Svenskt biografiskt handlexikon. Посетено на August 1, 2020.
  3. „Carl Hårleman“. Historiesajten. Посетено на August 1, 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]