Заменик гувернери на Ајдахо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Заменик гувернер на Ајдахо е уставна национална функција во државата Ајдахо. Според уставот на Ајдахо, заменик гувернерот има должност да отслужи четиригодишен мандат.

Моќта на заменик гувернерот на Ајдахо произлегува од „Артикл IV“, „Секција 12 и 13“ од уставот на Ајдахо, што предвидува дека овој службеник е првиот наследник на седиштето на гувернерот. Ова, исто така, посочува и дека заменикот гувернер има функција на извршен субјект во Сенатот на Ајдахо. Заменик гувернерот е уставен службеник во Ајдахо уште од добивањето на државноста во 1890. Се до 1946, маднатот на оваа функција бил две години. Актуелниот заменик гувернер на Ајдахо е Бред Литл. Во јануари, 2009, Литл бил назначен од гувернерот K. Л. „Буч“ Отер во замена на Џим Риш, кој дал оставка за да земе фукнција во Сенатот на САД.[1]

Листа на заменик гувернери на Ајдахо[уреди | уреди извор]

 • Н. Б. Вили, репуликанец, октомври 1890 - декември, 1890
 • Џон С. Греи, републиканец, декември 1890 - 2 јануари, 1893
 • Ф. Б. Вилис, републиканец, 2 јануари, 1893 - 7 јануари, 1895
 • Ф. Џ. Милс, републиканец, 7 јануари, 1895 - 4 јануари, 1897
 • Џорџ Ф. Мур, демократ, 4 јануари, 1897 - 2 јануари, 1899
 • Џ. Х. Хачинсон, демократ, 2 јануари, 1899 - 7 јануари, 1901
 • Томас Ф. Терел, демократ, 7 јануари, 1901 - 5 јануари, 1903
 • Џејмс М. Стивенс, републиканец, 5 јануари, 1903 - 2 јануари, 1905
 • Бурпи Л. Стивс, републиканец, 2 јануари, 1905 - 7 јануари, 1907
 • Езра Л. Бјуреи, републиканец, 7 јануари, 1907 - 4 јануари, 1909
 • Левис Х. Свитсер, републиканец, 4 јануари, 1909 - 6 јануари, 1913
 • Херман Х. Тејлор, републиканец, 6 јануари, 1913 - 1 јануари, 1917
 • Ернест Л. Паркер, демократ, 1 јануари, 1917 - 6 јануари, 1919
 • Чарлс К. Мур, републиканец, 6 јануари, 1919 - 1 јануари, 1923
 • Х. К. Белдриџ, републиканец, 1 јануари, 1923 - 3 јануари, 1927
 • О. E. Хејли, републиканец, 3 јануари, 1927 – 7 јануари, 1929
 • В. Б. Кин, републиканец, 7 јануари, 1929 - 30 септември, 1929
 • (празна канцеларија), 30 септември, 1929 - 25 октомври, 1929
 • О. Е. Хејли, републиканец, 25 октомври, 1929 - 5 јануари, 1931
 • Џ. П. Микс, демократ, 5 јануару, 1931 - 2 јануару, 1933
 • Џорџ Е. Хил, демократ, 2 јануару, 1933 - 7 јануару, 1935
 • Џ. П. Микс, демократ, 7 јануару, 1935 - 3 јануару, 1937
 • Чарлс К. Госет, демократ, 3 јануару, 1937 - 2 јануару, 1939
 • Доналд С. Вајтхед, републиканец, 2 јануару, 1939 - 6 јануару, 1941
 • Чарлс К. Госет, демократ, 6 јануару, 1941 - 4 јануару, 1943
 • Едвин Нелсон, републиканец, 4 јануару, 1943 - 1 јануару, 1945
 • Арнолд Вилјамс, демократ, 1 јануару, 1945 - 17 ноември, 1945
 • (празна канцеларија), 17 ноември, 1845 – 20 март, 1946
 • А. Р. Мек Кејби, демократ, 20 март, 1946 - 6 јануару, 1947
 • Доналд С. Вајтхед, републиканец, 6 јануару, 1947 - 1 јануару, 1951
 • Едсон Х. Диал, републиканец, 1 јануару, 1951 - 3 јануару, 1955
 • Џ Беркли Ларсен, републиканец, 3 јануару, 1955 - 5 јануару, 1959
 • В. Е. Древлоу, демократ, 5 јануару, 1959 - 2 јануару, 1967
 • Џек М. Марфи, републиканец, 2 јануару, 1967 - 6 јануару, 1975
 • Џон В. Еванс, демократ, 6 јануару, 1975 - 24 јануару, 1977
 • (празна канцеларија), 24 јануару, 1977 - 28 јануару, 1977
 • Вилјам Џ, Марфи, демократ, 28 јануару, 1977 - 1 јануару, 1979
 • Филип Е. Бет, републиканец, 1 јануару, 1979 - 3 јануару, 1983
 • Дејвид Х. Лирои, републиканец, 3 јануару, 1983 - 5 јануару, 1987
 • К. Л. „Буч“ Отер, републиканец, 5 јануару, 1987 - 3 јануару, 2001
 • (празна канцеларија), 3 јануару, 2001 - 30 јануару, 2001
 • Џек Ригс, републиканец, 30 јануару, 2001 - 6 јануару, 2003
 • Џим Риш, републиканец, 6 јануару, 2003 - 26 мај, 2006
 • (празна канцеларија), 26 мај, 2006 - 15 јуни, 2006
 • Маркa Рикс, републиканец, 15 јуни, 2006 - 1 јануару, 2007
 • Џим Риш, републиканец, 1 јануару, 2007 - 6 јануару, 2009
 • Бред Литл, републиканец, 6 јануару, 2009 -

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]