Желатинска габа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Желатинска габа

Желатинска габа ( латински: Tremélla mesentérica ) е вид на печурка што припаѓа на родот Tremellaceae од Agaricomycotina.

Опис[уреди | уреди извор]

Плодните тела се големи, до 5-10 см или повеќе во дијаметар, конзистентност наликува на желе, на почетокот конвексни, потоа со неправилни лобуси и лиснати, сјајни. Бојата на млада возраст е светло жолта до портокалово-жолта,[1] поретко бледо жолта или речиси бела, станува портокалова кога се суши.

Пулпата е проѕирна, мека, налик на желе, тврда кога се суши, без многу вкус и мирис.

Хифите се потопуваат во маса слична на желе. Базидија со 2-4 септи, елипсовидна до речиси сферична, четириспора. Спорите се широко елипсовидни до јајчести, 12-15,5 × 9-10 микрометри, со мазни ѕидови, хијалините, пукаат, формирајќи клетки ќерки слични на конидиите. Конидиофорите се разгранети, обично многубројни на химениумот. Конидии се речиси сферични, елипсовидни, фузиформни или цилиндрични, 3-5×1-2 микрометри, мазни, хијалини, со токи.

Желатинска габа
Желатинска габа

Екологија и распространетост[уреди | уреди извор]

Желатинска габа е паразит на габите од родот Peniophora,[2] кој често се појавува во близина на нивните плодни тела. Се наоѓа на мртви гранки од широколисни дрвја, од есен до пролет.

Синоними[уреди | уреди извор]

  • Helvella mesenterica Schaeff., 1774
  • Hormomyces aurantiacus Bonord., 1851
  • Tremella brasiliensis (Möller) Lloyd, 1922
  • Tremella lutescens Pers., 1798
  • Tremella lutescens var. brasiliensis Möller, 1895

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Roberts, Peter (1995-08). „British Tremella species I: Tremella aurantia & T. mesenterica“. Mycologist. 9 (3): 110–114. doi:10.1016/s0269-915x(09)80270-x. ISSN 0269-915X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  2. Zugmaier, Walter; Bauer, Robert; Oberwinkler, Franz (1994-01). „Mycoparasitism of some Tremella species“. Mycologia (англиски). 86 (1): 49–56. doi:10.1080/00275514.1994.12026373. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Roberts P. British Tremella species 1: Tremella aurantia and T. mesenterica // Mycologist. — 1995. — Vol. 9(3). — P. 110—114.