Ен М. Томпсон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ен М. Томпсон
Фотографија на Ен Томпсон во 2014 година
Фотографија на Ен Томпсон во 2014 година

Ана М. Томпсон е американски научник, специјализирана за атмосферска хемија и климатски промени. Нејзината работа особено се фокусира на тоа како човечките активности ја сменија хемијата на атмосферата, климатските присилувања и оксидирачкиот капацитет на Земјата, „во суштина глобалниот товар на оксиданси во долната атмосфера“.[1] Томпсон била избрана за соработник на Американското метеоролошко друштво, Американската геофизичка унија и AAAS.[2] Таа е моментална членка на тимот за наука за здравје и квалитет на воздухот на НАСА.[3]

Ран живот и образование[уреди | уреди извор]

Томпсон е родена во Пенсилванија, но поголемиот дел од својата младост го поминува растејќи во Њу Џерси и државата Њујорк. Завршила Chatham Township High School во New Jersey. Томпсон добила диплома по хемија, со одлични одлики, од Swarthmore College во 1970 година. Магистрирала хемија по Princeton University во 1972 година, а потоа продолжила и да докторира. по физичка хемија од Bryn Mawr College во 1978 година. Таа направила постдокторско истражување во Woods Hole Oceanographic Institution, потоа во UC San Diego со Scripps Institution of Oceanography и во Националниот центар за истражување на атмосферата (NCAR), во Boulder, Колоридо. За време на нејзината постдокторска работа, фокусот на истражувањето на Томпсон се префрлил од физичка хемија во атмосферска хемија, со влијание од Ollie Zafiriou и Ralph Cicerone.[4]

Кариера[уреди | уреди извор]

Томпсон работел како научник по физика за НАСА од 1986 до 2004 година, а таа се вратила во 2013 година и сега е дел од групата за динамика на атмосферската хемија. Во 1990 година, Томпсон била на Третото крстарење со советско-американски гас и аеросол,[5] на поранешниот советски R/V Akademik Korolev. Мисијата на оваа експедиција била да истражи размена на гасови воздух-море и да ги проучува гасовите во траги во оддалечените морски области. тоа било успешна мисија и ја започна кариерата на Томпсон во меѓународни истражувања во атмосферата. Томпсон била научник за ко-мисија за експериментот DC-8 SINEX на НАСА во 1997 година (САСС за озони и азотни оксиди) и PI за SHADOZ (дополнителни озонзенди на јужната полутопка) кои користеа инструменти во воздухот, како што се временски балони со пакувања од озонесон за мерење на влажноста, температурата и другите атмосферски фактори.[6] Томпсон, исто така, спровела студии со неговиот научник од НАСА, Bob Chatfield, за да идентификува струја на ветер што носи човечко загадување од Азија кон запад, создавајќи области со невообичаено високи озонски рачки далеку од вистинските причини, во овие студии се користат и податоци за сателити и временски балони.[7]

Томпсон е дополнителен професор по метеорологија на Penn State University, каде што предавала неколку курсеви, менторства и дејствувала како советник за теза.

Публикации[уреди | уреди извор]

Томпсон објавила стотици научни статии и била цитирана повеќе од 18,000 пати (заклучно со есента 2018 година).[8] Нејзината статија „Оксидирачки капацитет на Земјината атмосфера: Веројатни промени во минатото и иднината“, објавена во Science во 1992 година, суштински го сменила нашето разбирање за хемијата на атмосферата. Нејзината триесетгодишна истражувачка кариера опфатила многу теми поврзани со поврзаните интеракции на биосферата-атмосферата или океанската атмосфера:

 • Atmospheric sulfur cycle simulated in the global model GOCART: Model description and global properties, објавен во 2000 година за податоците собрани од симулациите на атмосферскиот циклус на сулфур.[9]
 • Southern Hemisphere Additional Ozonesondes (SHADOZ) 1998–2000 tropical ozone climatology 1. Comparison with Total Ozone Mapping Spectrometer (TOMS) and ground‐based measurements бил објавен во 2003 година, на истражувањето и озонските профили собрани од системот на десет мерни станици за озон во јужната полутопка и суптропските области.[10]
 • Convective transport of biomass burning emissions over Brazil during TRACE A објавен во 1996 г. го следел движењето на гасови во траги произведени од согорувањето на биомасата.[11]
 • Tropical Tropospheric Ozone and Biomass Burning објавено во 2001 година, го мапира присуството на озон и загадувањето од чад од пожари, други природни настани, како и трендовите на озонот и сезонската варијабилност со текот на времето.[12]

Награди[уреди | уреди извор]

 • Соработник, Американско метеоролошко друштво (AMS)
 • Соработник, Американска асоцијација за унапредување на науките (AAAS), 2002 година [13]
 • Соработник, Американска геофизичка унија (AGU), 2003 [14]
 • The SHADOZ research team won a NASA honor award for group achievement, 2004
 • Светската метеоролошка организација (WMO) и Програмата за животна средина на Обединетите нации (UNEP) и испратиле признание на Томпсон за нејзиниот придонес во извештајот на IPCC's Nobel peace prize winning report, 2007 година
 • Fulbright Scholar Award [15] што ја употребил за да го проучи загадувањето на луѓето во Јужна Африка, 2010 година
 • NASA Senior Goddard Fellow [16] најпрестижната титула што НАСА им ја дава на своите најуспешни истражувачи, 2014 г.
 • Наградата Verner Suomi на Американското метеоролошко друштво за „ исклучителна визија и лидерство во распоредувањето технологии кои значително го напреднаа разбирањето на динамиката на озонот во атмосферата“, 2012 година [17]
 • Медал Roger Revelle за „извонреден придонес во атмосферските науки, спојување на атмосферата и океанот, спојување на атмосфера-земја, биогеохемиски циклуси, клима или сродни аспекти на Земјиниот систем“, 2015 [18]
 • Goddard's William Nordberg Memorial Award for Earth Sciences, 2018[19]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Anne, Thompson (May 1992). „The oxidizing capacity of the earth's atmosphere - Probable past and future changes“. NASA Geophysics. 256 (5060): 1157–65. Bibcode:1992Sci...256.1157T. doi:10.1126/science.256.5060.1157. PMID 1317061 – преку NASA.
 2. „Anne M. Thompson“. Penn State Department of Meteorology and Atmospheric Science. Посетено на 2018-11-14.
 3. „Bio - Anne M Thompson“. science.gsfc.nasa.gov. Посетено на 2018-11-14.
 4. „Anne M. Thompson Receives 2015 Roger Revelle Medal - Eos“. Eos. Посетено на 2018-11-12.
 5. Johnson, J. E.; Koropalov, V. M.; Pickering, K. E.; Thompson, A. M.; Bond, N.; Elkins, J. W. (1993). „Third Soviet-American Gases and Aerosols (SAGA 3) experiment: Overview and meteorological and oceanographic conditions“. Journal of Geophysical Research. 98 (D9): 16893. Bibcode:1993JGR....9816893J. doi:10.1029/93jd00566. ISSN 0148-0227.
 6. „Pollution Knows No Borders“. ScienceDaily. Посетено на 2018-11-08.
 7. „NASA - Top Story - NASA SATELLITES AND BALLOONS SPOT AIRBORNE POLLUTION "TRAIN" - May 03, 2004“. www.nasa.gov. Посетено на 2018-11-08.
 8. „Anne Thompson - Google Scholar Citations“. scholar.google.com. Посетено на 2018-11-18.
 9. Chin, Mian; Rood, Richard B.; Lin, Shian-Jiann; Müller, Jean-Francois; Thompson, Anne M. (2000-10-01). „Atmospheric sulfur cycle simulated in the global model GOCART: Model description and global properties“. Journal of Geophysical Research: Atmospheres. 105 (D20): 24671–24687. Bibcode:2000JGR...10524671C. doi:10.1029/2000jd900384. ISSN 0148-0227.
 10. Thompson, Anne M. (2003). „Southern Hemisphere Additional Ozonesondes (SHADOZ) 1998–2000 tropical ozone climatology 1. Comparison with Total Ozone Mapping Spectrometer (TOMS) and ground-based measurements“. Journal of Geophysical Research. 108 (D2): 8238. Bibcode:2003JGRD..108.8238T. doi:10.1029/2001jd000967. ISSN 0148-0227. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 11. Pickering, Kenneth E.; Thompson, Anne M.; Wang, Yansen; Tao, Wei-Kuo; McNamara, Donna P.; Kirchhoff, Volker W. J. H.; Heikes, Brian G.; Sachse, Glen W.; Bradshaw, John D. (1996-10-01). „Convective transport of biomass burning emissions over Brazil during TRACE A“. Journal of Geophysical Research: Atmospheres. 101 (D19): 23993–24012. Bibcode:1996JGR...10123993P. doi:10.1029/96jd00346. ISSN 0148-0227.
 12. Thompson, Anne M.; Witte, Jacquelyn C.; Hudson, Robert D.; Guo, Hua; Herman, Jay R.; Fujiwara, Masatomo (2001-03-16). „Tropical Tropospheric Ozone and Biomass Burning“. Science. 291 (5511): 2128–2132. Bibcode:2001Sci...291.2128T. doi:10.1126/science.291.5511.2128. ISSN 0036-8075. PMID 11251113.
 13. „Elected Fellows“. American Association for the Advancement of Science. Посетено на 2018-11-18.
 14. „Thompson - Honors Program“. Honors Program. Посетено на 2018-11-18.
 15. Jenner, Lynn (2014-05-13). „Anne Thompson - Adventures in the Atmosphere - Part Two“. NASA. Посетено на 2018-11-14.
 16. „Current NPP Fellows“. npp.usra.edu. Посетено на 2018-11-08.
 17. „Meteorologists Wyngaard, Thompson receive high honors | Penn State University“. Архивирано од изворникот на 2018-11-22. Посетено на 2018-11-12.
 18. „Anne M. Thompson - Honors Program“. Honors Program. Посетено на 2018-11-18.
 19. „Awards Won - Earth Sciences Division - 610“. science.gsfc.nasa.gov. Посетено на 2018-11-18.