Елејска школа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во Елеја, напреден град на западната страна од Јужна Италија, се формирал уште еден значаен филозофски центар. Нејзините претставници се антички рационалисти, кои ја сфатиле улогата на дедуктивното изведување и важноста на логичките закони и логичките средства во градењето на научните системи, особено на законите на идентитетот и противречноста.

Претставници на елејската школа се: Ксенофан, Парменид и Зенон.