Економија на Романија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Романија е поранешна економија во транзиција и сегашна членка на Европската Унија.

Основни економски показатели[уреди | уреди извор]

Стопанска структура[уреди | уреди извор]

Даночен систем[уреди | уреди извор]

Финансиски систем[уреди | уреди извор]

Монетарна политика[уреди | уреди извор]

Биланс на меѓународните плаќања[уреди | уреди извор]

Салдо на тековната сметка (% од БДП), 1994-2007.[1]
1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
Извоз на стоки 20,5% 22,3% 22,9% 23,9% 19,7% 23,9% 28% 28,3 30,3% 29,6% 31,1% 28,1% 26,5% 24,3%
Увоз на стоки -21,8% -26,7% -29,9% -29,5% -25,9% -27% -32,5% -35,7% -36% -37,2% -39,9% -37,9 -38,4% -38,9%
Трговско салдо -1,4% -4,4% -7% -5,6% -6,2% -3,1% -4,5% -7,4% -5,7% -7,6% -8,8% -9,8% -12% -14,6%
Услуги, нето -0,6% -0,9% -1,1% -1,1% -1,4% -1,2% -0,7% -0,3% 0% 0,1% -0,4% -0,4% 0% 0,2%
Доход, нето -0,4% -0,7% -0,9% -0,9% -1% -1,2% -0,8% -0,7% -1% -1,2% -4,2% -2,9% -3,3% -3,6%
Тековни трансфери, нето 0,9% 1% 1,7% 1,6% 1,8% 1,8% 2,3% 2,8% 3,4% 3,1% 4,9% 4,4% 4,9% 4%
Тековна сметка, нето -1,5% -5% -7,3% -6% -6,9% -3,6% -3,7% -5,5% -3,3% -5,6% -8,5% -8,7% -10,4 -14%
Грешки и пропусти 0,3% 1,3% -1% 3% 0,5% 2,2% 0,3% 1,8% -1,9% -0,5% 1,5% 0,6% 0,1% 0,2%

Надворешна трговија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Aleksandar Stojkov, Current Account Deficits and Economic Growth: Evidence from the South Eastern European Economies. Iustinianus Primus Faculty of Law, Skopje, 2009, стр. 259.