Егоцентризам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Егоцентризам

Егоцентризам е неспособност на некоја личност да го гледа светот од гледна точка на друга личност, туку само од своја гледна точка, која е апсолутна. Се одликува со прекумерна окупација со себеси и прекумерен однос кон сопствената важност и незаменливост. Исто така, нормална состојба е кај дете под шест години, кое сè уште не научило да ги земат предвид потребите на другите луѓе, туку само своите.