Драмски видови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Драмата како литературен род има повеќе драмски видови. Основни драмски видови се: трагедија и комедија, кои се создадени во старогрчката литература. Освен нив, постојат уште следните видови: драма, што во себе може да има елементи и на трагедијата и на комедијата. Таквата драма, според методот на прикажување на животот, може да биде реалистичка, натуралистичка, симболична, романтична и драма на апсурдот. Денес се создадени услови за пишување посебен вид драми како радиодрама и телевизиска драма.