Достапна теорија на простор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во ботаниката, Достапната теорија на просторот, исто така позната како „прва достапна теорија за простор“, е теорија која се користи за објаснување зошто повеќето растенија имаат наизменичен лист на нивните стебла. Теоријата наведува дека локацијата на нов лист на стеблото е одредена од физичкиот простор помеѓу постојните лисја. Со други зборови, локацијата на нов лист на растечки столб е директно поврзана со големината на просторот помеѓу претходните две листови. Врз основа на идеи кои Хофмаистер првпат ги изнесе во 1868 година, снегот и снегот се претпоставува во 1947 година, што остава, никнува во првиот достапен простор на стеблото.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Romberger, John (1963). Meristems, Growth, and Development in Woody Plants: An Analytical Review of Anatomical, Physiological, and Morphogenic Aspects. U.S. Government Printing Office. стр. 37.