Дорис Коен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дорис Коен (англиски: Doris Cohen) била американска математичарка и аеродинамичарка од дваесеттиот век. Работела во Меморијалната воздухопловната лабораторија „Ленгли“ на Националниот советувачки комитет за аеронаутика (НАЦА, претходник на НАСА). Во 1941 година, истражувачкиот извештај што таа го објавила, ја направил да биде првата женска авторка од НАЦА.

Била во брак и работела со аеродинамичарот Р. Т. Џонс. Со него, таа е соосновач на Вега Инструмент, компанија за производство на телескопи, во 1957 година.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 1. Анализа на стабилноста на авион со слободни контроли со Роберт Т. Џонс (1941),
 2. Графички метод за одредување на распределбата на притисокот во дво-димензионален проток со Роберт Т. Џонс (1941),
 3. Теоретска распределба на оптоварувањето над повратно (криво) крило (1942),
 4. Метода за одредување на аголот на тркалата и завртувањето на површината, за да ја поддржи одредената дистрибуција на силата, спротивна на тежината на леталото (1942),
 5. Одредување на оптималните плански форми за контролните површини со Роберт Т. Џонс (1942),
 6. Теоретски испитувања на тркалачките осцилации на авион со слободни ејлерони (краеви на крило) (1944),
 7. Аналитичко истражување за стабилноста на паѓачкиот модел Ф8Ф со автоматска стабилизација (1945),
 8. Метода за одредување на аголот на тркалата и завртувањето на површината, за да поддржи одредена дистрибуција на силата, спротивна на тежината на леталото, со примена на оптоварување преку повратно (криво) крило (1945),
 9. Теоретско подигање на рамни повратни (криви) крилја на суперсоничните брзини (1948),
 10. Теоретско оптоварување, при суперсоничните брзини, на рамните криви крилја со интеракција на водечките и заостанатите рабови (1949),
 11. Формули и табели за суперсонично подигање и повлекувањето на рамните криви крилја со интеракција на водечките и заостанатите рабови (1950),
 12. Формули за суперсонично оптоварување, подигање и повлекување на рамните криви крилја со водечки рабови позади Маховата линија (1951),
 13. Теоретски испитувања за суперсоничното подигање и повлекување на тенките криви крилја, со зголемено движење во близината на коренот, со Морис Д. Фридман (1953),
 14. Уредување на телата со конусна форма на двата краја, заради намалување на компонентата на аеродинамичкото повлекување на крилото на леталото, при суперсонични брзини со Морис Д Фридман (1954).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]