Прејди на содржината

Докторот (Доктор Ху)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Доктор
лик од Д
Толкува
Series leads
 • Вилијам Хартнел (1963–66)
 • Патрик Трухтон (1966–69)
 • Џон Пертви (1970–74)
 • Том Бејќер (1974–81)
 • Питер Дејвисон(1982–84)
 • Колин Бејќер (1984–86)
 • Силвестер МекКој (1987–89)
 • Пол МекГен (1996)
 • Кристофер Еклестон (2005)
 • Дејвид Тенант (2005–10)
 • Мет Смит (2010–13)
 • Питер Капалди (2014–present)
Others
 • Џон Хурт (2013)

Биографија
ВидЛорд на време
Домашна планета
Интеракции
 • Прв
 • Втор
 • Трет 
 • Четврти
 • Петти
 • Шести
 • Седми
 • Осми
 • Вар
 • Деветти
 • Десетти
 • Единаесетти
 • Дванаесетти
 • Тринаесетти

Докторот е главниот карактер на долго трајната серија Доктор Ху. Карактерот исто така бил вклучен и во еден филм, и многу стрипови и спин-оф новели. Во серијата, „Докторот“ е титулата на многу стар вонземјанин, лорд на време од планетата Галифреј.

Од почетокот на шоуто во 1963 година, ликот бил глумен од дванаесет глумци. Транзиција до секој следен глумец е објаснета во наративата на приказната.