Дискус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Symphysodon aequifasciatus

Дискус — слатководна риба, чудни циклиди што потекнуваат од басенот на реката Амазон. Препознати се два вида, обата спаѓаат под Symphysodon (црвен дискус) или вообичаен дискус (Symphysodon discus) и синиот дискус (Symphysodon aequifasciatus). Двата вида се многу слични и можат да се вкрстуваат, продуцирајки бројни хибридни потомци. Прецизниот број на подвидови не е познат сѐ уште. Дискусите се во најблиска врска со хероите.

Најпрепознатлива одлика на дискусот е неготово сплоснато тело. Компресирано е од страните во форма на чинија. И покрај тоа што шарите варираат, најчесто имаат истакнати бои во зелено, црвено, кафено, и сино. Висината и должината на возрасна единка се некаде околу 20 до 25 cm.

Втората типична одлика на дискусот е неговата грижа за ларвите. Како и кај сите циклиди, родителите се грижат за младите, но дискусот има уникатен начин: родителите лачат секрети низ нивното тело, од кои ларвите се хранат првите неколку дена. Може да се забележи како младите "јадат" од телото на нивните родители.