Дискордијанизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ерис, грчка божица на раздорот

Дискордијанизам (англ. Discordianism) е современа религија сосредочена на хаос, која со објавувањето на својот прв текст Principia Discordia во 1958 или 1959 година ја основува Малаклипсо Помладиот. Нашироко се смета за постмодерна пародија на религија и се нарекувало „зен за западњаци“ поради сличности со апсурдните толкувања на учењата на будистичката школа Ринзај. Дискордијанизам признава неред, неслога и несогласување како пожелени одлики, за разлика од повеќето религии кои идеализираат хармонија и ред. Оваа религија со голем дел се состои од каприциозни и апсурдни идеи, иако многу нејзини поклоници тврдат дека во нивниот несериозен став постои подлабоко значење.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]