Дилонг (диносаурус)

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Дилонг|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Дилонг (диносаурус)
(Dilong paradoxus)
Монтирање на скелет во научен центар Де Моин
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Дилонг
Вид: Дилонг (диносаурус)
(Dilong paradoxus)
Научен назив
Дилонг парадокс
Ксу Ксинг (палеонтолог) "и др.", 2004

Дилонг (диносаурус) (Dilong paradoxus) диносаурус од натсемејството тираносауроид. Неговото име значи „империјален парадоксален змеј“.[1].

Опис и име[уреди | уреди извор]

Тоа бил диносаурус со мала големина за тираносаурус, но имал типични одлики на тираносаурус, вклучувајќи големи вилици во споредба со остатокот од неговото тело, силна долга опашка и два развиени прсти. Бил покриен со перја, што му дозволувале да се загрее за време на студените утра и студените ноќи. Тој веројатно ловел пситакосаури или мали теризиносауруси во мали групи. Тој имал високо развиени мускули на вратот (типична тираносаурусна одлика) што му помагало на вилиците поцврсто да се затегнат. Пронајдените остатоци од овој диносаурус се состоеле од: пршлени, череп, клучна коска, ребра, карлица, коски на долните и горните екстремитети и стапало. Дилонг ​​бил лесно изграден и имаше силни коски на долните екстремитети, сведочејќи за брзината на овој диносаурус. Неговото откритие било објавено на светот на 6 октомври 2004 година. Станал најпознат симбол на провинцијата Љаонинг.[2].

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Живеел во раниот период на креда (пред околу 130 милиони години) во Азија. Должина на телото 1,6 м, висина 70 см, тежина приближно 30 кг. Неговите остатоци беа пронајдени во Кина (провинција Љаонинг).[3].

Класификација[уреди | уреди извор]

череп

Кога „Дилонг“ за прв пат бил опишан, се сметал за еден од најраните и најпримитивните членови на Tyrannosauroidea, групата што ги вклучувала подоцнежните, поголеми тираносауриди како што е „” Tyrannosaurus рекс . Едно подоцнежно истражување, спроведено од Тарнер и колегите во 2007 година, ги анализирало односите на колуроросауриските диносауруси, вклучувајќи го и „Дилонг“ и откриле дека тоа не е тираносауроид. Наместо тоа, тие ја поставија „Дилонг“ два чекори над тираносауроидите во нивната филогенија; понапредна од Coelurus ', но попримитивна од Compsognathidae.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Karol Sabath, Mezozoiczne niespodzianki (Wiedza i Życie nr. 4/20)
  • Предлошка:Cytuj
  • Turner, A.H., Pol, D., Clarke, J.A., Erickson, G.M. i Norell, M. (2007). "Supporting online material for: A basal dromaeosaurid and size evolution preceding avian flight". Science, 317: 1378-1381. doi:10.1126/science.1144066 (supplement)
  • Carr T.D., Williamson T.E. (2010). "Bistahieversor sealeyi, gen. et sp. nov., a new tyrannosauroid from New Mexico and the origin of deep snouts in Tyrannosauroidea". Journal of Vertebrate Paleontology 30 (1): 1–16. doi:10.1080/02724630903413032.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]