Диакрација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Диакрација е промена на една самогласка во нејзиниот гласовен сопарник. Диакрацијата ја има во апскиот јазик. Според апската граматика, секоја самогласка има свој сопарник. Диакрацијата може да се најде во суфиксите на апските падежи Генитив и Датив. Во оваа табела се претставени паровите на самогласките

a      e      i      o      u     
æ æ í ø ø или ui

Истото се прави превртено

ø      æ      í     
o a i

Примери[уреди | уреди извор]

  • Ŕønøļ = Ŕønoļ (Југ)
  • Tŕapø = Tŕapo (Форма)
  • Wæg = Wag (Инсект, Бубачка)