Ден на Жените Мироносици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ден на Жените Мироносици
Ден на Жените Мироносици
Жените мироносици на Христовиот Гроб. Руска икона од 19 век
Го празнува(ат)христијанскиот свет
Видхристијански
Датум15 дена по Велигден
ПоврзаноВелигден, Недела на Жените Мироносици

Ден на Жените Мироносици познато и како Недела на Жените Мироносици (иако ова повеќе се однесува на целата престојна седмица која е посветена на нив) — значаен христијански празник кој се прославува на 15тиот ден после Велигден.

Житие[уреди | уреди извор]

Традиционално како Мироносици познати и споменати се: [1]

Постоеле уште неколку Мироносици, но нивните имиња не се познати.

Славење[уреди | уреди извор]

Јајца на око или на руски Јајчница, традиционално јадење на овој ден во Русија

Овој ден најмногу е славен кај Источните Словени. Таму е познат под повеќе имиња како Женски Празник[2], Бабин празник[3], Бабина Јајчница, Бабина недела, Кумитное, Кумишное, Завиткан Велигден, Маргоски[4][3], Маргошење, Лалинки[3], Шапшиха[3]и сл. Таму на овој ден се подготвуваат и традиционални јадења со јајца, а во некои областа се оставаат и вапсани јајца. Во Македонија на овој ден се одржуваат литурчии по црквите, а најсвечено е во црквата посветена на Жените Мироносици во Струга.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]