Дама (игра)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Интернационална дама

Дама (Франц. jeu de dames) е вид на комбинаторна игра за двајца играчи на табла од 100 црно-бели полиња. Наспроти некои извор, ова игра е стара околу 4.000 години.

Во својот развој, таа се играла на табла со различни бројни полиња и различни правила. Познати се италијанска, руска, англиска и турска дама (се на шаховски табли од 64 полиња), канадска (на табла од 144 полиња).

Дама која се игра на табла од 100 полиња (која уште се нарекува меѓународна дама и полска дама) настанала ево франција (Париз) 1723. 1894 година. се играло и во прво превенство на која поебеди Француз Исидор Вајс. Светското првеснство се играла редовно од 1912. годин. Светската федерација за дама (франц. Federation Mondiale du jeu de dames (ФМЈД)) основана е во 1947 година. Основачи биле Франција, Холандија и Белгија.

Правила на игата[уреди | уреди извор]

Употреба на „летечки крал“ во играта

Табла се игра слично како шах само што наместо 64 има 100 полиња (10х10), а се состои од 50 темни и 50 бели полиња. Се игра на темни полиња. За да се почне играта таблата мора да се постави така сто долу крајни полиња се десно на играчот бели. Пред почеток се поставуват фигурите, со двете страни плочки. Фугрите се темни на едната, а белите на другата страна на таблата и на почетокот се викаат обични фигури.

Ако ниеден противник не може да напарви ништо, партијата е поргласена нершено. Обична фигура се движи само напред за едно поле по дијагонални по правец на противнкот. Кога она ќе дојде до протвничката фигура која има слободно поле, онаа фигура мора да перескокне и да ја земе.[1] За земање обична фигура може понекош да се прати наназад. Кога фигура ќе дојде до последното поле во последниот ред на противничката страна, таа се претвора во дама. Дама се состои од две обични фигури, поставени една на друга. Таа може да се движи на сите дијагонлани правци, за било колку празни полиња. Дама е обавезно заземат противнички фигури, без обзир на растојанието, ако та фигура се наоѓа на истата дијагонала со неа и ако зад неа постои празно поле. При заземање на противничката фигура се спушта на табла после аавршениот потез. За зазамење фигура дозволено е повејке скокање перку едното до исиото поле, Ама не смее двапати прескокнување преку истата фигура. Во игра постои безброј можности, за тактично надигрување на противникот, што дамата ја чини занимлива и привлечна игра.

Наводи[уреди | уреди извор]