Прејди на содржината

Гранулација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гранулација е процес на добивање на гранули од прашок. Се применува во некои технолошки процеси во хемиската и фармацевтската индустрија. Вообичаено, гранулацијата вклучува агломерација на фини честички во поголеми гранули, типично со големина помеѓу 0.2 и 4.0 mm.

Постојат два методи на гранулација: влажна и сува гранулација