Господе (Вивалди)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Kyrie, RV 587

„Kyrie“(Господе) во г-мол (RV 587) од Антонио Вивалди е оркестрација за два хора (два оркестри, секој со соодветниот хор, составен од од четири ставови)[1].

Ова е единствената денес зачувана композиција на поставка на Kyrie од Антонио Вивалди.

Првиот став започнува со оркестарска интермедија базирана на изменета верзија на првиот став од Magnificat.

Рефренот е украсен со барокни ритмички забрзани потенцирања во оркестарот.

Вториот став е дует помеѓу хор и двајца исполнители сопрани во секоја дел. Крајот завршува во своевидна полифонична фуга.. Фугата подоцна ќе биде преработена во Концерт Мадригалеско (РВ 129).

Наводи[уреди | уреди извор]