Прејди на содржината

Гласот на младите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Младите кои протестираат против климатските промени

Гласот на младите се однесува на посебните идеи, мислења, ставови, знаења и постапки на младите како збирно тело.[1] Терминот младински глас често групира разновидност на перспективи и искуства, без оглед на потеклото, идентитетот и културните разлики. Често се поврзува со успешна примена на различни активности за развојот на младите, вклучувајќи учење на услуги,[2] истражувања за млади,[3] и обука за водство.[4] Дополнителни истражувања покажале дека ангажирањето на младинскиот глас е суштински елемент на делотворниот организациски развој меѓу заедницата и организациите што служат за младите.[5]

Апликации[уреди | уреди извор]

Многу младински организации и активности во заедницата го наведуваат гласот на младите како важен фактор за нивно успешно работење.[6] Областа на Позитивен развој на младите, исто така, го промовира младинскиот глас со настојување да инспирира доверба и социјален ангажман за младите.[7]

Движење[уреди | уреди извор]

Постои широко меѓународно движење за промовирање на гласот на младите, родено од претходните младински услуги и движењата за младински права. Конвенцијата на Обединетите нации за правата на детето била првиот меѓународен механизам што предвидува системско вклучување на младинскиот глас. Специфичните цели се наведени во членовите 5 и 12 кои јасно признаваат дека младите имаат глас, дека гласот на младите постојано се менува и дека сите области на нашето општество се морално одговорни за ангажирање на младински глас. Годишните настани што се фокусираат на младинскиот глас вклучуваат Глобален ден на младински услуги и Национална конференција за учење на услуги.

Критика[уреди | уреди извор]

Ефебифобијата и стигматизација според возраста се идентификувани како фактори што спречуваат широко распространето препознавање на младинскиот глас низ заедниците. Дополнително, општо се признава дека „е спроведено мало квантитативно истражување во врска со прашањето на младинскиот глас“, додека квалитативното истражување за младинскиот глас често се смета за минимално ефикасно, исто така, поради ограничениот обем фокусиран на младите учество во донесување одлуки и споделување на мислења.[8][9]

Гласот на младите, исто така, се соочува со критика од движењето за младински права дека не оди доволно далеку, или дека користи млади. Критичарите тврдат дека младинскиот глас се залага само за плитка анализа на стигматизацијата според возраста и предлага решенија што не одат доволно далеку за да им дадат на младите каква било суштинска моќ во општеството. Заедно со служењето на младите, ова може да доведе до притисок врз младите да помогнат да се поправат проблемите со возрасните, без воопшто да се решат проблемите со кои се соочуваат младите.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Fletcher, A. (2006) Washington Youth Voice Handbook: The what, who, why, where, when, and how youth voice happens. Olympia, WA: CommonAction.
  2. Garvey, J., McIntyre-Craig, C., & Myers, C. (2000). "Youth voice: The essential element of service-learning," In C. Myers and M. Bellener (Eds.) Embedding service-learning into teacher education: Issue briefs. Indianapolis, IN: The Center for Youth as Resources.
  3. Kirshner, B., O'Donoghue, J., & McLaughlin, M. (2005) "Youth-adult research collaborations: Bringing youth voice to the research process," In J. L. Mahoney & R. W. Larson (Eds.) Organized activities as contexts of development: Extracurricular activities, after-school and community programs. (pp. 131-156): Lawrence Erlbaum Associates, Publishers.
  4. Bruce, J., Nicola, S. & Menke, T. (2006) "Listening to the Youth Voice in Planning Leadership Development Programs Архивирано на 17 јануари 2009 г.," Journal of Extension. 446. December 2006.
  5. Zeldin, S. (2004) "Youth as Agents of Adult and Community Development: Mapping the Processes and Outcomes of Youth Engaged in Organizational Governance ," Applied Development Science. 8(2), стр. 75-90.
  6. Fletcher, A. (2006) Washington Youth Voice Handbook Архивирано на 31 декември 2006 г. Olympia, WA: CommonAction(2006)
  7. Lerner, R.M.; Almerigi, J.B.; Theokas, C.; Lerner, J.V. (2005). „Positive Youth Development“. Journal of Early Adolescence. 25 (1): 10–16.
  8. Beilenson, J. (1993). "Looking for young people, listening for youth voice." Social Policy, 241, pp 8–13.
  9. Jones, K. & Perkins, D. (2005) "Determining the Quality of Youth-Adult Relationships Within Community-Based Youth Programs" Архивирано на 17 јануари 2009 г., Journal of Extension. 43(5).