Германската десничарска партија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Германската десничарска партија

Германската десничарска партија ( германски: Deutsche Rechtspartei , ДРП) била екстремно десничарска политичка партија што се појавиla во британската зона на окупираната Германија сојузнички по Втората светска војна .

Исто така познат како Deutsche Conservative Partei - Deutsche Rechtspartei (партијата ги користеше двете имиња, разликувајќи го името што го користеа различните Länder, но немаше директни врски со Германската конзервативна партија пред Првата светска војна), првично било формирана национална конзервативна партија -ти јуни 1946 година од страна на спојување на три помали групи - Дојче Konservative Partei, на Дојче Aufbaupartei на Völkisch политичар Reinhold Wulle и Дојче Bauern- und Landvolk Partei . [1] Нејзиниот манифест бил во голем дел на авторот Ханс Зеер .

Првично наменет како продолжение на Германската народна партија, наскоро привлекол голем број поранешни нацисти и нејзината програма се смени кон повеќе нео-нацистички став, [2] додека многу центристички членови останаа да се приклучат на Германската партија (ДП). На сојузните избори од 1949 година до првиот Бундестаг, партијата освоила пет места, [1] меѓу пратениците беше Фриц Реслер (алијас д-р Франц Рихтер), кој наскоро станал познат по своите радикални позиции.

И покрај овој успех, DRP бил ослабен, истата година кога Социјалистичката партија Рајх (Sozialistische Reichspartei, СРП) била формирана и голем број на членови кои го поддржаа Ото Ернст Ремер и Герхард Кригер лево за да се приклучат на поотворено неонацистичката партија. [3] Навистина, групата загуби двајца свои заменици - Рослер и Фриц Дорлс - на оваа поекстремна партија по нејзиното основање. [4] Сепак, тие добија еден заменик кога Wirtschaftliche Aufbau-Vereinigung, група на различни личности кои го поддржаа демагогичниот адвокат од Минхен, Алфред Лорит, се распаднаа во раните 1950-ти. [5] Во рамките на Бундестагот, ДРП започна да соработува со голем број помали групи на крајната десница, како што се Национал демократите (мала група која не треба да се меша со подоцнежната Национал-демократска партија на Германија ). Помеѓу 1950 и 1951 година, останатите пратеници на ДПП, кои го поддржуваа Фриц Реслер, се обидуваа да се спојат со овие групи, со цел да формираат поголема групации, што резултираше со создавање на Дојче рејхспарт . [6] Рекслер мораше да ги напушти партиските канцеларии за неговите контакти со претседателите на СРП, тој се приклучи на Партијата на социјалистичката рајх во септември 1950 година.

И покрај тоа што е ефикасно непостоечки, извештајот за партијата бил изготвен од Сојузниот уставен суд на Германија во контекст на забраната за СРП во 1952 година. Во извештајот се тврди дека партијата активно се обидела да ги организира членовите на претходните десничарски групи, иако не презеле никакви дејства бидејќи партијата престанала да постои. [7] Неколку членови кои не се приклучија на Дојче Рајхспартеи продолжија како "национални десничари" ( Nationale Rechte ) и конечно се усогласија со Слободната демократска партија во 1954 година.

Исто така види[уреди | уреди извор]

  • Конзерватизам во Германија

Референци[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 D. Childs, 'The Far-Right in Germany since 1945', L. Cheles, R. Ferguson & M. Vaughan, Neo-Fascism in Europe, Harlow: Longman, 1992, p. 70
  2. R. Eatwell, Fascism: A History, London: Pimlico, 2003, p. 277
  3. Childs, 'The Far-Right in Germany', p. 71
  4. Alfred Grosser, Germany in Our Time, Penguin Books, 1971, p. 212
  5. Alfred Grosser, Germany in Our Time, pp. 252-253
  6. Eatwell, Fascism: A History, p. 279
  7. Karl Dietrich Bracher, The German Dictatorship, Harmondworth: Penguin, 1973, p. 579