Геометриска прогресија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дијаграм на геометриската низа 1 + 1/2 + 1/4 + 1/8 + ... which која конвергира до 2.

Геометриска прогресија е низа во која количникот на било кои два последователни члена е константен. На пример

an, an+1, an+2. . .

Бројот r уште се нарекува количник на геометриската прогресија, каде што:

Во геометриска прогресија количникот r≠0.

Секој нареден член на геометриска прогресија може да се добие со множење на претходниот член со количникот r. На пример, низата {1, 3, 9, 27, 81, . . .} е геометриска низа со количник 3.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]